Geslaagde maisdemodagen GEDO

Evenementen 06-09-2021

We kunnen terug kijken op 2 geslaagde maisdemodagen, afgelopen 2 en 3 september 2021.

Op het uitstekend verzorgde demo-terrein van GEDO in Kootwijkerbroek stonden de gewassen er goed bij. Naast de maisrassen van Caussade Semence en LG Seeds stond er Sorghum en Lupinen van DSV-Zaden.  LG was aanwezig met het mobiele LG-lab en Homburg had een Hardi Veldspuit opgesteld. Triferto hield in de tent een lezing, terwijl de andere sprekers juist allemaal in het veld stonden.

Tijdens de bijeenkomst waren een vijftal sprekers aanwezig voor een boeiende inleiding, met als thema “Duurzame ruwvoerproductie met maximaal eiwit”.  Het programma telde mee voor verlenging spuitlicentie, module teelt.

 

Terry van Loon van Triferto ging in op de bemesting van mais en gras. Een van de vereisten voor een optimale teelt is de pH. Terry hamerde op het feit dat door steeds krapper wordende bemesting, je zeker moet zorgen dat de andere factoren, zoals pH, maar ook bijvoorbeeld de kali-bemesting op orde moeten zijn voor een geslaagde teelt. Daarnaast werd ingegaan op het juiste moment van beschikbaar komen van stikstof op gras. Met de bekende KAS is dat lang niet meer optimaal, er zijn betere alternatieven.

Namens DSV Zaden ging Bernard Bles in op de kwaliteit van de grasmat. Zowel in het voorjaar als najaar kun je op een simpele wijze je eigen grasmat beoordelen voor wat betreft open zode en soorten aanwezig grassen. Bernard riep de aanwezigen op om meer te gaan wiedeggen, om zo slechte grassen te bestrijden en met eventuele doorzaai de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast werd ingezoomd op de teelt van alternatieve gewassen zoals Sorghum en Lupinen.

Gert-Jan Dokter van GEDO stond bij de Caussade-maisrassen stil bij een optimale teelt van snijmais. Er werd onder ander ingegaan op het niet te diep zaaien, onder goede omstandigheden is 4 tot 5 cm optimaal. Ook het moment van gewasbescherming, rond het 4e blad stadium, is van groot belang om te zorgen dat de maisplant zo min mogelijk wordt gestoord.  Daarnaast stonden we op het proefveld bij het DUO-concept, waarbij 2 passende maisrassen worden gezaaid. Deze rassen worden geselecteerd op verteerbaarheid en vroegheid voor optimale beschikbaarheid van energie uit zetmeel.

Robert ter Maat van Limagrain benadrukte de juiste rassenkeuze van mais. Het optimale oogsttijdstip is eigenlijk het belangrijkste moment van de gehele maisteelt. De bezoekers konden meegebrachte maisplanten laten analyseren. Met het mobiele LG-lab kon ter plekke het DS% bepaald worden. Ook VEM en verteerbaarheid werden uitgerekend, maar waren in dit (vroege) stadium nog te onbetrouwbaar.

Namens Homburg ging Ron Smidt in op de wet- en regelgeving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Tegenwoordig is driftreductie een belangrijke factor in de toe te passen techniek. Daarvoor stond de Hardi veldspuit met TwinForce spuitboom op het demoterrein opgesteld. Deze spuit met luchtondersteuning realiseert de beste resultaten, ook onder minder gunstige omstandigheden.